Boekenrestauratie papierrestauratie boekrestauratie
Cores

Boekbinder

Boekbinden

Restauratie


STRIPS
Restauratie van strips en aanzettekeningen

Als erkend en professioneel opgeleide restaurator conserveren en restaureren we ook strips en aanzettekeningen. Dit zowel voor musea als voor particuliere strip verzamelaars.

De kosten voor een restauratie hangen niet af van de waarde van de strip maar van de te herstellen schade. Daarom is het onmogelijk standaart prijzen te plakken op de restauratie van een strip!

Bij eenvoudige presentatie van uw strip geven wij u graag totaal vrijblijvend een gratis kostenraming en geven we u graag alle mogelijke advies. Aarzel niet om contact op te nemen, wij kunnen u hiervoor enkel op afspraak ontvangen.

Wij werken steeds volgens de internationaal aanvaarde deonthologische code voor restauratoren van het E.C.C.O. waarbij al onze ingrijpen zoveel mogelijk omkeerbaar zijn, we zoveel mogelijk van het origneel blijven behouden en we gebruik maken van kwaliteitsvolle materialen.

Het kan gaan over:

Restauratieatelier Dumarey
Stationsstraat 58
B-8460 Oudenburg
GSM 0497 90 19 42
info@papier-restauratie.be
BE 0781 283 233

Disclaimer         Nl    |    Fr      |      www.boekenrestauratie.be    |      Gastenboek      |
restauratie strips
restauratie strips
restauratie strips
restauratie strips
restauratie strips
restauratie strips
restauratie strips
restauratie strips
restauratie strips

De gekartonneerde Kuifjes in het Nederlands Hier wordt de "echte", meest waardevolle reeks van 19 gekarton- neerde Kuifjes behandeld. De oude albums dan wel, want er zijn ook recentere gekartonneerde albums. Een oude of eerste druk kan je met wat zoekwerk herkennen via de elders beschreven catalogi, of je kan expertise vragen. Hoe minder titels aangekondigd staan op de achterkant, hoe ouder het boek. Dat is doorgaans de enige stelregel die een beetje houvast biedt. Verder is het herkennen van een eerste druk erg moeilijk voor wie er niet in geoefend is en geen naslagwerk bij de hand heeft.
Let op : met de datum die in Kuifjesboeken vermeld wordt, ben je geen stap verder om het boek te dateren. Dat is namelijk de datum van het copyright en die werd jarenlang in alle herdrukken opnieuw geplaatst.

Wat zijn de zeldzame titels? In herdruk kom je alle albums wel eens tegen, maar in eerste druk zijn deze titels vrij zeldzaam : Kuifje in Amerika, De zwarte rotsen, De krab met de gulden scharen en De geheimzinnige ster, boeken uit 1946 en 1947. Ook niet gemakkelijk zijn Het geheim van de Eenhoorn, De schat van Scharlaken Rackham, Het gebroken oor, Kuifje in Congo, De blauwe Lotus en misschien ook wel De zaak Zonnebloem. De andere titels heb ik in de loop der jaren regelmatig aangetroffen en om een of andere reden zie je De scepter van Ottokar en De sigaren van de Farao het meest.

Het belang van de staat van de boeken Stel dat je weet dat je een eerste druk in handen hebt, en je kent de cataloguswaarde, weet je dan wat het boek waard is? ABSOLUUT NIET!
 Het zit zo : begin jaren 80 van vorige eeuw betaalde je in België voor een eerste druk Kuifje nog gemiddeld 25 euro. Dat was toen ook al wel een flink bedrag, maar nog relatief betaalbaar. Toen werd nog minder streng gekeken naar slijtage, scheurtjes, krasjes, enzovoort. In 1991 werd een partij (in België noemen we dat "een stock") aangetroffen van Kuifjesalbums die sinds de jaren vijftig onaangeroerd bleven en nooit de winkelrekken gehaald hadden : herdrukken van Kuifje in Amerika en Het gebroken Oor en eerste drukken van Cokes in voorraad en Kuifje in Tibet. Daardoor kwamen plots oude Kuifjes op de markt in een oplage van een paar honderd stuks in zogeheten "nieuwstaat", dus zo nieuw als ze bij het verschijnen in de winkel aangeboden werden. Dit heeft het verzamelen van Kuifjesalbums enorm opgepept. Een beperkte maar fanatieke groep van verzamelaars ging op zoek naar Kuifjes in zo perfect mogelijke staat en was bereid daar véél geld voor te betalen, wat een enorme druk veroorzaakte op de prijzen en de cataloguswaarde. Heel wat Kuifjes staan nu meer dan 250 euro geprijsd. De legende van Hergé en Kuifje is met de jaren nog gegroeid, zodat het aantal liefhebbers ook niet meteen gedaald is.

Wat zijn ze dan waard? De meeste boeken die je zal aantreffen zijn slechte tot doorsnee staten. Zijn die dan misschien nog de helft van de catalogusprijs waard? Vergeet dat maar. Met wat geluk misschien nog 10% van die prijs.
 Waar moet je op letten bij een Kuifjesboek?
 1. Eerst een vooral moet de cover (de voorkaft) mooi zijn, dus niet beschreven, geen vlekken, scheuren, enzovoort.
 2. Een vaak voorkomend probleem bij de oude reeks is beschadiging van de rug (het rood, geel of blauw gekleurde lint). Bij 9 op 10 albums is het lint gekreukt (wegens veelvuldig lezen) en meestal ontbreken kleine of grote stukjes. Kijk maar naar dit voorbeeld. Het boek is bijna niets waard, hoewel het een eerste druk is. Een extreem voorbeeld misschien, maar een ontbrekend stukje van een halve of een hele centimeter doet al heel wat af van de waarde. Een mooi, gaaf lint zoals dit, wordt sterk gewaardeerd.
 3. Is dat alles? Nee, als je het boek opent zal je merken dat er voor- en achteraan blauwe schutbladen zitten. Zo'n schutblad is twee keer zo groot als een gewone pagina en werd half op de kaft gekleefd. Door het veelvuldig openen kan het schutblad in het midden wat gaan scheuren of zelfs helemaal doorscheuren. Vaak werd dat hersteld met lijm. Verder werden de oude Kuifjesalbums met garen gebonden. Vaak zijn de pagina's door het lezen losgeraakt en werd het boek opnieuw gelijmd. Het herlijmen van een album is meestal te merken en kan de waarde ervan sterk verminderen.
 4. Maar als dat alles in orde is, dan is het boek toch in heel goede staat?. We zijn er nog niet : als al het voorgaande in orde is, wordt ook nog gekeken naar de staat van de hoekjes en de randen. Deze gekartonneerde albums kunnen wel tegen een stootje en hebben vaak enkele generaties lezers overleefd, maar de hoeken en randen van het boek hebben de klappen opgevangen. Wanneer het karton zichtbaar wordt aan de hoeken en/of de randen, is dat vaak een afknapper voor veeleisende Kuifjesliefhebbers.
 5. Tot slot mag er ook niet in het boek geschreven zijn en horen de pagina's compleet te zijn, geen ontbrekende hoekjes, geen grote scheuren, enzovoort...

Let op voor de verschrikkelijke plakband of tape Aaaarghhh.... in de ergste gevallen is een boek hersteld met tape. Iemand vindt op zolder een partijtje boeken die wat los zitten en denkt ze netjes te kunnen aanbieden op de rommelmarkt door ze te plakken met tape.
 Niet doen! STRICTLY VERBOTEN! Erger kan gewoon niet : een boek waarop kleefband aangebracht werd is in 99% van de gevallen naar de verdoemenis. Laat het herstellen over aan specialisten.

Moeten ze dan echt helemaal nieuw zijn? Om er leesplezier van te hebben, zoals ik : helemaal niet! Om de verzamelwaarde te benaderen die in de Stripkatalogus aangegeven wordt : jazeker, zo nieuw als op de eerste dag moeten ze zijn! Over de écht zeldzame titels wordt wel eens wat milder geoordeeld, maar toch...
 Particulieren die hun bezit van de hand doen, begrijpen dit niet : "ja maar, dat is een heel oud boek, vijftig jaar oud, het kan toch niet anders dan dat er scheuren in zitten, maar voor zijn leeftijd ziet hij er nog goed uit...".
Een begrijpelijk misverstand, maar verzamelaars zoeken boeken die goed behandeld zijn en haast niet gelezen. Je kan ook voor nostalgie gaan, een minder perfect boek voor een prikje kopen en met volle teugen de echte oude sfeer opsnuiven. Daar ben ik voor, maar dan voor een redelijke prijs, wel te verstaan. Wat redelijk is, moet ieder voor zich bepalen natuurlijk, maar hou er rekening mee dat er nog gegadigden zijn. Vraag en aanbod bepalen de marktprijs en boeken aangeboden aan een bodemprijs zijn meteen weg. Voor gekartonneerde Kuifjes zijn altijd liefhebbers, zodat zelfs een minder goede staat eerste druk meestal toch nog tot 25 euro opbrengt. Je kan je tegenwoordig ook het beste concentreren op één reeks en een aantal andere zaken inruilen tegen wat je echt wilt. Persoonlijk geef ik daaraan de voorkeur en zo heb ik ook altijd verzameld.



(in voorbereiding :
* de niet-gekartonneerde Kuifjes
* de Franse Tintins

Wordt vervolgd...)


restauratie strips






 

www.archiefdiensten.be

www.archiefhulp.be

www.bibliotheekdiensten.be

www.bibliotheekhulp.be

www.boek-in-nood.be

www.boekbindatelier.be

www.boekendokter.eu

www.boekenkliniek.eu

www.boekenwacht.be

www.boekhersteller.be

www.boekinnood.be

www.boekrestaurator.be

www.calamiteitenplan.be

www.conservator-restaurateur.be

www.cores-atelier.be

www.coresateliers.be

www.red-een-boek.be

www.restauratieateliers.be

www.restauratievakman.be

www.restauratoren.be

www.schimmelbehandeling.be

www.ziekeboeken.be

www.boekenrestaurateur.be

www.boekrestaurateur.be

www.papierrestaurator.be

restauratie strips
coresatelier</a>, erkend coresatelier, cores, restauratievakman van boeken en archief, restauratievakman van papier, atelier, restauratie, conservatie, boeken, archief, archiefrestauratie, papier, erkend, restauratieatelier, restauratrice, papier, perkament, gravures, kaarten, charters, zuurvrije dozen, ontzuren, archieven, bibliotheken, musea, reversibel, aquarellen, gouaches, West-Vlaanderen, bewaar de bibliotheken, gedrukt erfgoed, geschreven erfgoed, erfgoed bewaarder, archiefstukken, collecties boeken, restauratie, eerstelijnszorg, boeken restauratie, papier restauratie, perkamentrestauratie, zegel, perkamenten band, papieren band, boeken ehbo, conserverende doos, zuurvrije doos, overslagdoos, boekhersteller, Cores studenten, Coresstudenten, Brugge, Vlaanderen, samenwerking, samenwerkingsverband, vlakken perkament, calamiteiten, schimmelbehandeling, screening, archief, collecties, behoudsmedewerker, inktvraat, documenten, registers, atlassen, akten, posters, tekeningen, Syntra-West, Dumarey, Oudenburg, archief ontsluiten, boekbinder, boekbinden, conservator-restaurator, erfgoedconsulent, Conservering van bibliotheekcollecties, UPLA, competentieplatform, docent, Martine Eeckhout, Marijn de Valk, Competentieplatform voor Conservering en Restauratie van Boeken en Archief, digitaliseren, erfgoedinstellingen, Karel Velle, stadsarchief, Bisdom en Grootseminarie, Openbare Bibliotheek, erfgoedpartners, Rijksarchief, archiefdiensten, bisdom, grootseminarie, OCMW, erfgoedcel, calamiteitenserviceOost-Vlaanderen, Oudenburg, Cores erkend, Cores erkend restauratieatelierrestaurateur, restauratievakman, boekrestauratie, erkend CORES, boekenrestauratie, restauratie boeken, boekhersteller, boeken herstellen, boeken repareren, herinbinden van boeken, boeken EHBO, papierrestauratie, papierrestaurateur, boekenrestaurateur, papier restaurateur, boeken restaurateur, boekrestaurateur, papierrestaurator, papier restaurator, boekenrestaurator, boekrestaurator, boeken restaurator, boek restaurator, conservering, erkend restaurateur, restauratieatelier, CORES, restauratie van handschriften, restauratie van getijdenboeken, restauratie van verluchte handschriften, restauratie van incunabelen, restauratie van oude drukken